Här har vi samlat de allra viktigaste näringsämnena som din kropp behöver. Här får du svar på varför vi behöver ämnet, i vilka livsmedel som du hittar ämnet och vilka symptom du kan få om du får brist på det. De är listade i bokstavsordning.

A-vitamin (Retinol)

Var finns A-vitamin naturligt och varför behöver vi det?

A-vitamin kallas även retinol och finns i flera olika livsmedel. Vi hittar det framförallt i lever, ål, fisk, kött, ägg och mejeriprodukter. A-vitamin är viktigt för en rad olika funktioner i kroppen. Ögonen och mörkerseendet, de celler som ytorna på slemhinnor och hud, koncentrationen av syre i kroppens celler, fosterutveckling vid graviditet och tillväxt. Dessutom hjälper A-vitamin kroppen att försvara sig mot infektioner, allergiska reaktioner och förgiftningar. Sammanfattningsvis så bidrar A-vitamin till ett stabilt immunförsvar.

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#72777c” icon=”arrow” expand_text=”Läs mer” collapse_text=”Visa mindre” ]

Vad händer om vi får brist på A-vitamin?
I Sverige är det väldigt ovanligt att man får brist på just A-vitamin. Det beror främst på att vi är bra på att äta en varierad kost. Det är däremot vanligare med brist i andra delar av världen där man också kan se symptom som försämrad syn och i värsta fall förvärvad blindhet. Vid kronisk brist på A-vitamin är problem med ögonen ett tydligt symptom men det är som påtalat väldigt ovanligt.

Andra symptom man kan se av brist på A-vitamin är nattblindhet, dvs att man får väldigt svårt att se i mörkret. Överkänslighet och ögonkatarr är också förekommande symptom.
Oren hy, inflammationer i huden, mjäll och kliande hårbotten är också förekommande samt sköra naglar samt ökad mottaglighet för infektioner vilket beror på sämre immunförsvar.

Vad rekommenderar vi?
Det första rådet är att alltid ser över sin kost. En varierad kost med grönsaker, olika typer av fisk, kött och fågel är kroppens bästa intag av alla vitaminer och mineraler som vi behöver. A-vitamin är fettlösligt och därför hjälper man kroppen att ta upp vitaminet genom att få i fett i sunda mängder. Om du avstår animaliska produkter helt i din kost kan det vara bra att hålla ett öga på ditt A-vitaminintag. Möjligen kan ett tillskott vara bra för att vara säker på att kroppen får sitt dagliga behov. Rekommendationen är 0,9 mg för män samt 0,7 mg för kvinnor.

Vill du veta mer om µg? Klicka här!

[/bg_collapse]

Astaxanthin

Var finns Astaxanthin naturligt och varför behöver vi det?

Astaxanthin är en antioxidant och bildas naturligt i vissa typer av alger. Astaxanthin finns i till exempel lax, jäst, krill och andra typer av kräftdjur. Antioxidanter förhindrar oxidering. Astaxanthin är speciell eftersom det är en väldigt kraftfull antioxidant. Oxidering innebär en kemisk reaktion i kroppen som producerar fria radikaler. Dessa fria radikaler skadar i sin tur cellerna i kroppen. En antioxidant avslutar en sådan reaktion och motverkar att den uppstår igen. C-vitamin och E-vitamin är också antioxidanter. Man brukar ofta tala om oxidativ stress när man beskriver oxidering.

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#72777c” icon=”arrow” expand_text=”Läs mer” collapse_text=”Visa mindre” ]

Astaxanthin är ett ämne som det gjorts mycket forskning på runtom i världen. Det finns studier som påvisar att Asthaxthin har god effekt på bland annat kroppens leder och förbättrad återhämtning efter träning. Man kan dock inte använda de påståenden i Sverige ännu.

Vad händer om vi får brist på Astaxanthin? 

Att få brist på Astaxanthin är inte en risk för hälsan eftersom det finns flera andra antioxidanter som vi får i oss naturligt.

Vad rekommenderar vi?

Det är viktigt att se till att man får i sig kroppens behov av antioxidanter. Läs gärna mer om C-vitamin här, och E-vitamin här. Om du är intresserad av att testa just Astaxanthin så rekommenderar vi dig att se vår produkt här. Testa och känn om det blir någon skillnad för dig! [/bg_collapse]

B-vitamin

Var finns B-vitamin naturligt och varför behöver vi det?

B-vitamin är en grupp av åtta stycken vattenlösliga ämnen. De är listade här nedan och har alla flera funktioner i kroppen men framförallt är de viktiga för ämnesomsättning, kroppens immunförsvar, tillverkning av röda blodkroppar, och celldelning. Det finns fler ämnen än dessa åtta som tidigare kallats B-vitamin men de har senare tagits bort eftersom man anser att de inte uppfyller de kraven som finns för att kallas vitaminer.

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#72777c” icon=”arrow” expand_text=”Läs mer” collapse_text=”Visa mindre” ]

Är du nyfiken på vad ett ämne behöver för att kallas just vitamin? Klicka här!

B1 – Tiamin
B2 – Riboflavin
B3 – Niacin
B5 – Pantotensyra
B6 – Pyridoxin
B7 – Biotin
B9 – Folsyra
B12 – Kobalamin

Du kan få i dig B-vitamin från nästan alla sorters livsmedel men framförallt i kött och spannmål. Fisk, skaldjur, ägg, mejeriprodukter innehåller också mycket B-vitamin samt frukt, grönsaker och baljväxter.

Vad händer om vi får brist på B-vitamin?
Eftersom vi hittar B-vitamin i nästan alla livsmedel så är det väldigt svårt att få brist på B-vitamin. Det enda ämnet som utskiljer sig är B12, Kobalamin, som inte finns i växtbaserad kost. Därför kan du som äter vegansk kost möjligen ha en större risk för att få brist på just det ämnet. Veganer kan därför tillföra kroppen ett syntetiskt framställt ämne som kallas Cyanokobalamin för att undvika eventuell brist.

Om du lider av brist på B-vitamin så kan det leda till symptom som sömnproblem, yrsel, depression, domningar, rastlöshet och lättretlighet. I vissa fall kan det även leda till barnlöshet.

Oftast beror brist på B-vitamin på att tarmens funktion att ta upp dessa ämnen har försämrats. Tarmens funktion att ta upp dessa ämnen försämras med åldern, så därför löper du som är äldre en högre risk att drabbas av B-vitaminbrist.

Vad rekommenderar vi?
Om du misstänker att du har brist på B-vitamin rekommenderar vi att du uppsöker din läkare för att utreda din eventuella brist. En varierad kost med grönsaker, olika typer av fisk, kött och fågel är kroppens bästa intag av alla vitaminer och mineraler som vi behöver. Det finns receptfria läkemedel på apoteket mot B-vitaminbrist men du bör rådgöra med din läkare.

Vill du veta mer om µg? Klicka här!

 

[/bg_collapse]

C-vitamin (Askorbinsyra)

Var finns C-vitamin naturligt och varför behöver vi det?

C-vitamin är en organisk syra och antioxidant som syntetiseras (framställs) ur glukos av de allra flesta växter och djur. Däremot kan inte vi människor göra det på egen hand och därför måste vi tillföra C-vitamin via kosten. Apelsiner är en typisk C-vitaminkälla man ofta hör talas om, men det finns även i t.ex. potatis, grönsaker, andra citrusfrukter, sura bär, paprika, nypon, svarta vinbär, röda vinbär, jordgubbar samt en del inälvsmat som t.ex lever.

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#72777c” icon=”arrow” expand_text=”Läs mer” collapse_text=”Visa mindre” ]

C-vitamin är livsviktigt för bl.a. bindvävens ämnesomsättning och underlättar för tarmarna att ta upp järn ur det vi stoppar i oss. C-vitamin har också en antioxidativ effekt på andra ämnen i kroppen vilket innebär att de fria radikalerna minskar. Det i sin tur bidrar till att skydda celler i kroppen från oxidativ stress.

Vad händer om vi får brist på C-vitamin?
Om du lider av lindrig brist på C-vitamin så kan du får symptom som blödningar i tandköttet, sämre sårläkning, trötthet, muskelsvaghet samt en ökad risk för infektioner. Om du har en kraftig brist så riskerar man att få skörbjugg. Skörbjugg är ganska ovanligt i Sverige men förekommer i mer fattigare länder där det är svårare att få i sig en varierad kost.

Vad rekommenderar vi?
Det första rådet är att alltid ser över sin kost. En varierad kost med grönsaker, olika typer av fisk, kött och fågel är kroppens bästa intag av alla vitaminer och mineraler som vi behöver. Rekommenderat dagligt intag av C-vitamin är 30 till 60 mg/dag. Det räcker dock med 10 mg/dag för att undvika skörbjugg.

Vill du veta mer om skörbjugg? Klicka här!

[/bg_collapse]

D-vitamin

Var finns D-vitamin naturligt och varför behöver vi det?

Vi får framförallt D-vitamin av ultravioletta strålar från solen. När strålarna når vår hud så ombildas kolesterol till vitaminet som fortsätter sin resa via levern och slutligen till njurarna. 90% av vårt dagliga behov får vi av solens strålar. Vi kan även tillföra D-vitamin genom kosten. Lax, sill och makrill är exempel på livsmedel som innehåller mycket D-vitamin men även ägg och kött innehåller en mindre del.

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#72777c” icon=”arrow” expand_text=”Läs mer” collapse_text=”Visa mindre” ]

D-vitamin har en viktig roll för kalcium-nivåerna i kroppen. Kalcium-nivån påverkar i sin tur skelettets styrka och skyddar oss från skador såsom frakturer och benbrott.

Vad händer om vi får brist på D-vitamin?
Det kan vara svårt att själv veta om man har brist på D-vitamin. Ett symptom på brist är att kalcium-nivån i kroppen är ojämn och man kan drabbas av benuppmjukning, kramp i delar av kroppen och vid stor brist kan vissa även få svårt att gå.

Det talas ofta om att även trötthet och depression kan vara symptom vid brist på D-vitamin, men det finns fortfarande väldigt lite forskning kring om det finns något samband. Att solen har stor inverkan på hur vi mår och att solen påverkar vårt humör och energi är visserligen statistiskt bevisat så därför kan vi inte utesluta att D-vitamin har en positiv effekt på trötthet, speciellt under vinterhalvåret då solen ofta lyser med sin frånvaro i vår del av Europa.

Vad rekommenderar vi?
Det första rådet är att alltid ser över sin kost. En varierad kost med grönsaker, olika typer av fisk, kött och fågel är kroppens bästa intag av alla vitaminer och mineraler vi behöver. När det gäller D-vitamin är en promenad i solen med T-shirt och shorts också att rekommendera. Oftast räcker det för att vi ska fylla vårt dagliga behov. Har man ett jobb där man större delen av tiden är inomhus och helt stillasittande kan det vara extra viktigt att tänka på.

Att tillföra D-vitamin genom ett kosttillskott är vanligt i Sverige och finns i flera olika utföranden. Det rekommenderade dagliga behovet är 50 µg (2000 IE) som övre gräns för genomsnittligt dagligt intag för vuxna och 25 µg för barn.

Vill du veta mer om µg? Klicka här!

[/bg_collapse]

Järn

Var finns Järn naturligt och varför behöver vi det?

Järn är ett viktigt ämne i kroppen och en vuxen person innehåller cirka 4 gram järn. Den största delen finns i de röda blodkropparna. Järnets viktigaste funktion är att transportera syre från lungorna vidare till kroppens alla celler och den transporten sker via blodet. Cirka 20% av järnet finns i levern, benmärgen och mjälten och därifrån kan det mobiliseras när ett behov finns.

Järn finns i mängder av livsmedel och är således lätt att få i sig. Lever, ägg, fisk, fågel, bladgrönsaker, bananer, persikor, aprikoser, fullkornsprodukter, broccoli, vetegroddar, sesamfrö, vallmofrö, solrosfrö är bara några exempel.

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#72777c” icon=”arrow” expand_text=”Läs mer” collapse_text=”Visa mindre” ]

Vad händer om vi får brist på Järn?
Järnbrist är inte helt lätt att upptäcka eftersom det kan uppstå av t.ex. brist på vissa B-vitamin, C-vitamin, folsyra, zink, koppar eller mangan.
 Vid låg järnbrist kan man uppleva till exempel trötthet, hjärtklappning och andfåddhet. Om man skulle få en svår järnbrist kan det uppstå förändringar på tungan, på huden och på naglarna. Det finns också de som påtalar att järnbrist kan orsaka “restless legs” men det finns inga studier som stärker det.

Underskottet kan också göra att man drabbas av blodbrist, leverbesvär, cancer och ökad mottaglighet för infektioner. En sådan kraftig järnbrist är dock väldigt ovanligt i Skandinavien.

Vad rekommenderar vi?
Om du misstänker att du har brist på järn rekommenderar vi att du uppsöker din läkare för att utreda din eventuella brist.
En varierad kost med grönsaker, olika typer av fisk, kött och fågel är kroppens bästa intag av alla vitaminer och mineraler som vi behöver.
Det kan vara bra att ha koll på att man inte får i sig alltför mycket järn. Om man överdoserar järn under längre perioder så finns det risk för att det sker en avlagring av järn i vävnader i kroppen. Eftersom järn är en metall och inte är vattenlöslig så så lagras det i fett. Det kan i sin tur leda till att man blir förgiftad.
[/bg_collapse]

K-vitamin

Var finns K-vitamin naturligt och varför behöver vi det?

K-vitamin är ett samlingsnamn för en rad olika ämnen med liknande effekter. De tre viktigaste ämnena är:

K1 – Fyllokinon
K2 – Menakinoner

K-vitamin är viktigt för blodkoagulering, vilket är kroppens sätt att skydda sig mot blodförlust om man skadar sig. Genom koagulering så ”levrar” blodet sig och blodflödet stoppas snabbt.

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#72777c” icon=”arrow” expand_text=”Läs mer” collapse_text=”Visa mindre” ]

K1-vitamin finns framförallt i grönkål, broccoli, bladkål, brysselkål, jordgubbar och spenat, men finns i mindre mängd i de allra flesta livsmedel. K2 är ovanligare eftersom det ämnet främst bildas av bakterier. Därför finns det framförallt i livsmedel som jäst (fermenterat). T.ex. surströmming och surkål.

Vad händer om vi får brist på K-vitamin?
Brist på K1-vitamin är ovanligt eftersom det finns i det mesta som vi äter. Däremot är det vanligare med K2-vitamin eftersom det är svårare att få i sig. Den främsta bieffekten av K-vitaminbrist är blodets förmåga att koagulera vilket kan bli ett problem om du får ett sår på kroppen. Kraftig brist på K-vitamin kan leda till en stor försämring i ett sårs förmåga att läka.

Vad rekommenderar vi?
Det första rådet är att alltid ser över sin kost. En varierad kost med grönsaker, olika typer av fisk, kött och fågel är kroppens bästa intag av alla vitaminer och mineraler som vi behöver. Om du vet med dig att du sällan äter kost som är fermenterad kan ett tillskott av K2-vitamin vara bra. Om du av någon anledning äter blodförtunnande mediciner bör du rådgöra med din läkare innan du använder K-vitamin som kosttillskott.
[/bg_collapse]

Kalcium

Var finns kalcium naturligt och varför behöver vi det?

I kroppen hittar vi kalcium lagrat i benvävnaden och i tänderna. En lite mindre del finns också i proteiner i kroppen samt i våra kroppsvätskor. Kalcium medverkar också till att leda impulser i nervsystemet och reglerar både hjärtats och våra musklers kontraktioner (sammandragningar).

Vi får i oss kalcium genom t.ex. mjölk, ost och andra mejeriprodukter. Det finns även kalcium i spannmål, färska grönsaker och frö. Sesamfrö och solrosfrö innehåller rikligt med kalcium.

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#72777c” icon=”arrow” expand_text=”Läs mer” collapse_text=”Visa mindre” ]

Vad händer om vi får brist på Kalcium?
Vid stor brist på kalcium så kan det leda till rakit, som också kallas engelska sjukan. Rakit drabbar oftast barn och leder till att man får mjukt och missformat skelett. Detta kan leda till fler komplikationer som du kan läsa mer om här.
En mindre brist på Kalcium kan leda till mjuk benstomme, att man lättare får skador på tänderna, kramp i musklerna samt blå fingrar och tår. Detta leder inte sällan också till mentala bekymmer som sömnlöshet och depression samt en lägre smärttolerens. Personer med mens kan också få förvärrade menstruationssmärtor vid kalcium-brist.

Vad rekommenderar vi?
Om du misstänker att du har brist på kalcium rekommenderar vi att du uppsöker din läkare för att utreda din eventuella brist.
En varierad kost med grönsaker, olika typer av fisk, kött och fågel är kroppens bästa intag av alla vitaminer och mineraler som vi behöver. Som du ser ovan finns det flera livsmedel som innehåller rikligt med kalcium.
[/bg_collapse]

Kollagen

Var finns Kollagen naturligt och varför behöver vi det?

Till skillnad från de flesta andra ämnen vi talar om i Kosttillskottsskolan så är Kollagen ett fiberprotein. En tredjedel av allt protein hos ett däggdjur är kollagen men finns även i andra flercelliga djur. Kollagen finns framförallt i ben, hud, senor och i blodkärlsväggar. Kollagen bildar en fiberstruktur som blir starkt mot slitage. Det ger dessutom mycket stadga i strukturen. Man kan jämföra det med ett starkt och slittåligt tyg. Man kan enkelt säga att kollagen håller ihop kroppens alla delar. Utan det hade vi inte kunnat leva.

Vi får i oss en del kollagen genom vår kost. Vanliga livsmedel som innehåller kollagen är bland annat nötkött, oxe, rådjur, fläsk och kyckling. Om du äter vegetarisk eller vegansk kost så kan ett tillskott av kollagen vara extra bra för dig.

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#72777c” icon=”arrow” expand_text=”Läs mer” collapse_text=”Visa mindre” ]

Vad händer om vi får brist på Kollagen? 
Kollagenet i kroppen minskar med åldern och det är därför man får tunnare och rynkigare hud när man blir äldre. Sakta men säkert så förlorar huden sin elastisitet och spänst. Vi har som mest kollagen i kroppen när vi är barn. Minskningen av kollagen kan också få effekter som tunnare och svagare hår. Dessutom förlorar lederna sin flexibilitet när kollagenhalten minskar.

Vad rekommenderar vi?
Det finns flera olika producenter av kollagen på marknaden och den vanligaste är i pulverform. Du får i dig gott om kollagen via kosten men det finns ingen nackdel med att tillsätta extra via ett kosttillskott. Eftersom det i de flesta fall handlar om en estetisk fråga och det finns flera alternativ så tycker vi att man borde testa och se om man upplever någon skillnad om man är intresserad.

[/bg_collapse]

Magnesium

Var finns Magensium naturligt och varför behöver vi det?

Magnesium är extra viktigt för kroppen när man är ung och växer mycket. Skelettet lagrar magnesium fram till att man är ungefär 25 år. Magnesium stärker hela skelettet men har även funktion i musklernas uppbyggnad. Vi hittar magnesium i framförallt gröna grönsaker, baljväxter, potatis och fullkornsprodukter.

Vad händer om vi får brist på Magnesium?
Vid brist på magnesium är benskörhet och muskelsvaghet vanliga symptom. Det kan leda till att man t.ex darrar i händer och ben eller att dina reflexer påverkas. Magnesium-brist är ovanligt och förekommer nästan alltid till följd av en annan sjukdom. I vissa fall kan även ångest och depression vara symptom på magnesium-brist.

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#72777c” icon=”arrow” expand_text=”Läs mer” collapse_text=”Visa mindre” ]

Det finns även påståendet att brist på magnesium kan leda till Restless legs syndrome. Det finns dock för lite forskning kring det för att vi ska kunna påstå att det är sant. Många som lider av RLS har dock vittnat om att magnesium-tillskott har lindrat besvären.

Vad rekommenderar vi?
En varierad kost med grönsaker, olika typer av fisk, kött och fågel är kroppens bästa intag av alla vitaminer och mineraler som vi behöver. Det är extra viktigt att barn och unga får i sig den dagliga dosen av magnesium eftersom skelettet och musklerna växer snabbt.
Rekommenderat dagligt intag är för barn 50 – 200 mg, kvinnor 280 mg, män 280 – 350 mg.

[/bg_collapse]

Mjölksyrabakterier

Var finns Mjölksyrabakterier naturligt och varför behöver vi det?

Mjölksyrabakterier är ett släkte bakterier som egentligen heter Lactobacillus och innehåller flera miljarder olika mjölksyrabakterier. Den gemensamma funktionen dessa bakterier har är att de kan jäsa olika sockerarter till mjölksyra.
Mjölksyrabakterier finns i ett flertal vanliga livsmedel som till exempel yoghurt, filmjölk, kärnmjölk, smör och ost. Det finns också mängder av mjölksyrabakterier i inlagda grönsaker där syftet är att omvandla sockerarter till mjölksyra.

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#72777c” icon=”arrow” expand_text=”Läs mer” collapse_text=”Visa mindre” ]

Mjölksyrabakterier finns naturligt i kroppen och har flera goda effekter på hälsan. Den främsta funktionen ser vi i tarmarna och för matsmältningen. Vi upplever ofta att mjölksyrabakterier lugnar och gör att magen känns stabil. Många upplever också att avföringen får en mer stabil och normal konsistens.

Vad händer om vi får brist på Mjölksyrabakterier?
Vid vissa perioder eller tillfällen i livet kan magens bakterieflora behöva stabiliseras med hjälp av mjölksyrabakterier. Det kan bero på en tid av avvikande kosthållning eller någon annan förändring. Detta leder lätt till att du kan känna dig uppblåst, behöva gå på toaletten ofta eller väldigt sällan samt att din avföring kan ha skiftande konsistens.

Vad rekommenderar vi?
En varierad kost med grönsaker, olika typer av fisk, kött och fågel är kroppens bästa intag av alla vitaminer och mineraler som vi behöver. Om du upplever återkommande problem med magen eller något av de besvär vi nämner ovan så kanske du borde tillföra extra mjölksyrabakterier under en period. Testa och känn efter!
[/bg_collapse]

Omega-3

Var finns Omega-3 naturligt och varför behöver vi det?

Omega-3 är en grupp av fleromättade fettsyror och bidrar till flera viktiga funktioner i kroppen. Det finns naturligt i till exempel fet fisk, rapsolja och valnötter. Fet fisk är framförallt lax, sill och makrill.

De fettsyror som vi främst talar om är ALA, EPA och DHA. De har en rad olika funktioner i kroppen. EPA och DHA finns främst i alger och genom att fiskarna i haven äter alger så lagrar de dessa fettsyror som vi får i oss när vi äter fisk. Det finns också ett flertal Omega-3-tillskott som helt är framtagna av alger.

Omega-3 stärker bland annat hjärtats och hjärnans funktion i kroppen. Omega-3 är också viktigt för cellernas uppbyggnad och för vår ämnesomsättning. Fett är energi till kroppen och helt livsviktigt. Enligt livsmedelsverket så bör vi få ut 5-10% av vårt energibehov från just fleromättade fetter. Omega-3 har också visat en antidepressiv effekt i flera studier.

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#72777c” icon=”arrow” expand_text=”Läs mer” collapse_text=”Visa mindre” ]

Vad händer om vi får brist på Omega-3?
Brist på Omega-3 kan ge symptom som till exempel torr och skrovlig hud, sår i hårbotten och sämre kvalité på naglarna. Omega-3 är särskilt viktigt för gravida eftersom fostret behöver framförallt DHA och EPA för korrekt utveckling under graviditeten.

Vad rekommenderar vi?
Kroppen kan inte själv producera Omega-3. Därför är det viktigt att vi får i oss vad vi behöver genom kosten eller via kosttillskott. Om man äter en varierad kost där fisk ingår så finns det ingen anledning att oroa sig för brist. Däremot kan det vara bra att se över hur ofta man äter fet fisk och om det finns utrymme för mer fisk i vardagen. Om du äter fisk 2-3 gånger i veckan så kan du lita på att du får i dig vad du behöver.
[/bg_collapse]

Selen

Var finns Selen naturligt och varför behöver vi det?

Selen hittar vi i alla celler i hela kroppen. Selen ingår i flera viktiga processer i kroppen och bildar selenproteiner. Ämnet är till exempel viktig i levern för avgiftningsprocessen och bidrar även till ett starkt immunförsvar. Selenprotein är precis som C-vitamin och E-vitamin en antioxidant. Selenproteinets allra viktigaste funktion är att cellerna ska få tillräckligt med syre för att fungera normalt. Tarmen och lungorna tar lätt upp Selen i olika former och skickar sen vidare ämnet ut till kroppens olika celler via blodet.

Selen finns i många livsmedel men de största källorna till selen är kött, fisk, inälvsmat, ägg fågel och mjölkprodukter. Även grönsaker innehåller mindre halt av Selen men det beror också på var de har odlats. Generellt sett brukar man säga att svenskodlade grönsaker är fattiga på Selen.

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#72777c” icon=”arrow” expand_text=”Läs mer” collapse_text=”Visa mindre” ]

Vad händer om vi får brist på Selen? 
Eftersom Selen har flera viktiga funktioner i kroppen så kan brist visa sig på flera olika sätt. Selenbrist kan vara en bidragande orsak till att man på sikt får hjärt- och kärlsjukdomar som till exempel högt blodtryck och åderförkalkning.

Problem med muskler, leder och hud kan också vara orsakade av selenbrist. Eftersom Selen har en viktig roll i cellernas normala funktion så kan brist också leda till flera former av cancer i till exempel njurarna, urinblåsan, magsäcken, tarmarna, lungorna, bukspottskörteln, levern och i huden. I Sverige är det dock väldigt ovanligt med en så långvarig och allvarlig selenbrist.

Vad rekommenderar vi?
Om du misstänker att du har brist på Selen rekommenderar vi att du uppsöker din läkare för att utreda din eventuella brist.
En varierad kost med grönsaker, olika typer av fisk, kött och fågel är kroppens bästa intag av alla vitaminer och mineraler som vi behöver. Om du oroar dig för att du inte får i dig tillräckligt med Selen och upplever besvär med några av de exempel vi listade så rekommenderar vi att du testar ett kosttillskott.

[/bg_collapse]

Zink

Var finns Zink naturligt och varför behöver vi det?

Zink finns i kroppens alla celler men finns framförallt i lite större mängd i ögonen, huden, håret, naglarna, hjärnan, binjurarna, könsorganet, sköldkörteln, levern och i njurarna. I kroppen sker flera processer av ämnesomsättning och i de processerna har zink en viktig funktion. Det bidrar till en effektiv transport av koldioxid och ämnet amylas som omvandlar stärkelse. Zink har också en funktion i tillväxten har naglar och hår samt bildandet av ben och i kroppens läkningsprocess om man till exempel har fått ett blödande sår. Immunförsvaret är också helt beroende av zink. A-vitamin behöver också zink för att fylla sin funktion i kroppen. Som du kan se har Zink en väldigt viktig funktion för massa delar i kroppen.

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#72777c” icon=”arrow” expand_text=”Läs mer” collapse_text=”Visa mindre” ]

Den allra högsta halten av zink finns i prostatasekret. Zink skyddar arvsmassan i spermierna när de är ejakulerade.

Du får i dig Zink via en varierande kost. Livsmedel som innehåller mycket zink är ostron, sill, musslor, lever, lamm, ägg, oxkött, mjölk, fullkornsprodukter. Äter du vegetarisk eller vegansk kost så får du i dig zink via vetekli, nötter, ris, ärter, morötter.

Vad händer om vi får brist på Zink? 
Brist på zink kan orsaka en rad olika besvär som till exempel hudbesvär, akne, läkningen av sår blir väldigt långsam, mjäll och håravfall. 
Depression, dålig inlärningsförmåga, åderförkalkning, högt blodtryck, matsmältningsbesvär, och flera hormonella besvär som diabetes, sterilitet och impotens kan också vara orsakade av zinkbrist. 

Om du är gravid kan zinkbrist orsaka missbildningar av fostret och störningar i utvecklingen av fostret. Om du ammar kan mjölkproduktionen blir försämrad.

Vad rekommenderar vi?
Eftersom Zink finns i oerhört många livsmedel så är det svårt att få brist. Dessutom är det dagliga behovet 7-12 milligram, vilket är en väldigt liten dos. Om du misstänker att du har zinkbrist rekommenderar vi att du tar kontakt med din läkare. Har du en strikt kosthållning så kan det vara bra att se till att du får i dig det dagliga behovet av zink. Det finns mängder av kosttillskott på marknaden.

[/bg_collapse]